Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Δε φταίει ο... Χάγιος


Το βράδυ της Τετάρτης στον έβδομο όροφο των γραφείων του ΝΑΡ στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους, δεύτερη φορά μετά τη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την περασμένη άνοιξη, το ελπιδοφόρο εγχείρημα δεν κατάφερε να σημειώσει την αναμενόμενη εκλογική άνοδο.


Ηδη είχαν γίνει αποδέκτες παραπόνων από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Και -το κυριότερο- είχαν μπροστά τους μια επιστολή η οποία υπογραφόταν από 71 στελέχη και μέλη μεγάλων οργανώσεων στην οποία, πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπήρχαν αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας: «αδυναμία της απάντησης στην κρίση και τα αδιέξοδα του συγκεκριμένου εγχειρήματος εντείνουν την ανησυχία και την απογοήτευση ενός ευρύτερου δυναμικού», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή.

Και στη συνέχεια επισημαίνεται: «ο τρόπος λειτουργίας που μετέτρεψε τις συνελεύσεις σε χώρο επιβεβαίωσης των ειλημμένων αποφάσεων των οργανώσεων και των κεντρικών τους συμφωνιών, το πολιτικό στίγμα που συνεχώς ταλαντεύεται ανάμεσα στην αντικαπιταλιστική και στην αντινεοφιλέλευθερη γραμμή, η αδυναμία συμβολής του στη συζήτηση και δράση για την απάντηση στην κρίση, όλα όσα δηλαδή θεωρήθηκαν στο παρελθόν «υπονομευτική κριτική» είναι σήμερα παραδεκτά ακόμα και από αγωνιστές που το στηρίζουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι απλά ζήτημα συσχετισμών, αλλά θα συνεχίσουν να υφίστανται ακόμη και τώρα που ανατρέψαμε υπέρ μας το τοπίο του εξωκοινοβουλίου υπερκερνώντας το Β. Λεβέντη».

Προτάσεις για συνέδριο

Πρώτη φορά η ηγετική ομάδα του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με κλίμα αμφισβήτησης, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους «παραδοσιακούς» τρόπους. Η επωδός «α- αντί- αντικαπιταλίστα!», ή «ουάν σολούσιον, ρεβολούσιον» ή... το ομαδικό σεξ με αρρενωπές ΣΕΚίτισσες (όπως έγραψε το «ΠΡΙΝ»!) δεν φαίνεται πλέον να συγκινούν τα μέλη.

Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα, οι Γ.Δελαστίκ, Α.Δημητρίου και Λ.Γαβαλάς πρότειναν τη διενέργεια έκτακτης ολομέλειας στο καφενείο "ο Μπελαμής", ώστε να επιβεβαιωθούν η γραμμή του κόμματος και η τακτική του στις εκλογές. Η πρόταση απορρίφθηκε προς το παρόν, αφού θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ήττας.

-Απορρίφθηκε επίσης και η πρόταση για «συνέδριο διαδοχής», αφού θα «έδειχνε» ως υπεύθυνο για το αποτέλεσμα τον Α. Χάγιο. Στην προσπάθεια, μάλιστα, να μην γενικευτεί το κλίμα απογοήτευσης, το σύμμαχο σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ εγκαινιάζει νέα πορεία προς το λαό, αρχής γενομένης από σήμερα στον Πειραιά.

«Το '89, πήγαμε για κόμμα και φτιάξαμε παρέα» σχολίαζαν στελέχη του ΝΑΡ, τα οποία προβλέπουν ότι «το κόμμα μπαίνει σε περίοδο κρίσης και κινδυνεύουμε να προσεγγίσουμε τα οργανωτικά μεγέθη του ΕΕΚ, εκτός και αν αποφασίσουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα».

του συνεργάτη μας Φώτη Παπούλια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου